Πίνακας Ανακοινώσεων του Σχολείου

Δημιουργήθηκε με το Padlet

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

ΑΠΟΚΡΙΑ

Αποκριά ετυμολογικά σημαίνει μακριά από το κρέας (εκκλησιαστικά). Είναι η περίοδος προετοιμασίας του ανθρώπου, ψυχικής και σωματικής, για να βιώσει το Θείο Πάθος και την ανάσταση του Σωτήρα Χριστού.
H αποκριά διαρκεί τρεις εβδομάδες και ξεκινάει 60 μέρες πριν το Πάσχα. Ονομάζεται Τριώδιο. Η λέξη προέρχεται από το «τρεις ωδές» που σημαίνει οι τρεις ύμνοι που συνηθίζουμε να λέγε στην εκκλησία.
Ξεκινά την πρώτη Κυριακή, που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του «Τελώνη και Φαρισαίου». Τη δεύτερη Κυριακή, που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του «Ασώτου Υιού». Η τρίτη είναι της «Απόκρεω».
Η τελευταία Κυριακή της αποκριάς είναι η «Τυρινή» (τυροφάγου). Το τέλος της αποκριάς είναι την αυγή της επόμενης μέρας: η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, που ονομάζεται Καθαρά ∆ευτέρα.


ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Στην Αθήνα, ο πολιτισμικός οργανισμός του Δήμου οργανώνει εκδηλώσεις σε κεντρικές πλατείες και γειτονιές της πρωτεύουσας, φέρνοντας τις Αποκριές στην καθημερινότητα των Αθηναίων.
Το καρναβάλι της Ξάνθης αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη διοργάνωση σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις πληθαίνουν το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς και κορυφώνονται με το "Κάψιμο του Τζάρου" στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. Στη Νάουσα, θα αναβιώσει και φέτος το παραδοσιακό έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες, οι ρίζες του οποίου χάνονται στην εποχή της Τουρκοκρατίας.
Στην Κοζάνη, θα "ζωντανέψει" το έθιμο του Φανού, τον οποίο ανάβει ο δήμαρχος στο κέντρο της πόλης και γύρω του στήνονται οι χοροί. Ακολουθούν φωτιές και σε άλλα 13 σημεία.
Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού τα τελευταία χρόνια πήραν τη μορφή πολυήμερων εκδηλώσεων, κυρίως λαογραφικού χαρακτήρα.
Στην Πάτρα μια ξεχωριστή ενότητα του Πατρινού Καρναβαλιού είναι το «Καρναβάλι των Μικρών», που φέτος κλείνει 12 χρόνια δράσης και απευθύνεται στους μικρούς φίλους του, οι οποίοι το καθιέρωσαν και το ανέδειξαν, σαν έναν ξεχωριστό θεσμό.


Ο μαθητής της Ε΄ τάξης Βόλτσης Αναστάσιος