Πίνακας Ανακοινώσεων του Σχολείου

Δημιουργήθηκε με το Padlet

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

1 Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Το σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (ΕΙΤΖ) είναι μια προχωρημένη μορφή μόλυνσης από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας(HIV), μια πάθηση που οδηγεί σε σταδιακή καταστροφή του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος και τελικά στο θάνατο. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή, τη μετάγγιση αίματος, τη χρήση της ίδιας σύριγγας από πολλά άτομα, και από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού.
Το HIV/ΕΙΤΖ είναι μία από τις χειρότερες πανδημικές νόσους στην ιστορία. Από τότε που παρατηρήθηκαν τα πρώτα θύματα του ΕΙΤΖ το 1981, έχουν μολυνθεί 60 εκατομμύρια άτομα και περισσότερα από 20 εκατομμύρια έχουν αποβιώσει. Οι γυναίκες στην ηλικία της τεκνοποίησης είναι τα πιο ευάλωτα άτομα σε ότι αφορά τη μόλυνση από τον ιό HIV που μεταδίδεται σεξουαλικά και αποτελούν την πλειοψηφία των πέντε εκατομμυρίων νέων μολύνσεων που παρατηρούνται κάθε χρόνο. Ο ιός επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και καθιστά τα θύματα απροστάτευτα και ευάλωτα σε εκφυλισμό του νευρικού συστήματος, ορισμένους τύπους καρκίνου και διάφορες μολύνσεις όπως η φυματίωση και η πνευμονία. Σε μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS, ο γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Λι Γιονγκ Γουκ, είπε ότι η πρόληψη και η θεραπεία της νόσου ίσως είναι η πιο δύσκολη και πιο επείγουσα αποστολή με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη ο κόσμος.


11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Η Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού είναι αφορμή για προβληματισμό, σχετικά με τις ευθύνες όλων, της Πολιτείας και των πολιτών, προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα παιδιά ως υποκείμενα δικαιωμάτων και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων αυτών από τις ποικίλες παραβιάσεις που υφίστανται.
Στην χώρα μας, η Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Πολίτη, κλείνει ήδη 2,5 χρόνια θεσμοθετημένης δράσης ως Συνήγορος του Παιδιού, έχοντας επιφορτιστεί από την Ελληνική Βουλή με την αποστολή της προάσπισης και προαγωγής των δικαιωμάτων του παιδιού.


ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ Ο.Η.Ε
ΑΡΧΗ ΠΡΩΤΗ
Το παιδί θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται σε τούτη τη Διακήρυξη, χωρίς διάκριση φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, οικογενειακής προέλευσης ή άλλης κοινωνικής θέσης του ίδιου τον παιδιού ή της οικογένειας του.
ΑΡΧΗ ΔΕΥΤΕΡΗ
Το παιδί θα απολαμβάνει ιδιαίτερη προστασία και θα του παρέχονται, με νομοθετικά ή άλλα μέσα, ευκαιρίες και δυνατότητες για να μπορέσει να αναπτυχθεί σωματικά, ψυχικά, ηθικά, πνευματικά.
ΑΡΧΗ ΤΡΙΤΗ
Στο παιδί θα αναγνωρίζεται από τη στιγμή που γεννιέται το δικαίωμα να έχει όνομα και εθνικότητα.
ΑΡΧΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
Το παιδί θα απολαμβάνει τα δικαιώματα της κοινωνικής ασφάλειας. Θα τον αναγνωρίζεται το δικαίωμα να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται με υγεία.
ΑΡΧΗ ΠΕΜΠΤΗ
Το παιδί που μειονεκτεί σωματικά, διανοητικά ή κοινωνικά θα απολαμβάνει την ιδιαίτερη μεταχείριση, εκπαίδευση και φροντίδα που απαιτεί η ειδική κατάσταση του. ΑΡΧΗ ΕΚΤΗ
Το παιδί έχει ανάγκη, για την πλήρη και αρμονική ανάπτυξ
η της προσωπικότητας του, από αγάπη και κατανόηση. Θα μεγαλώνει, όπου είναι δυνατόν, με την ευθύνη και τη φροντίδα των γονέων τον και πάντοτε σε μια ατμόσφαιρα στοργής και ηθικής και υλικής ασφάλειας. Το παιδί της τρυφερής ηλικίας δε θα χωρίζεται από τη μητέρα του παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
ΑΡΧΗ ΕΒΔΟΜΗ
Στο παιδί αναγνωρίζεται το δικαίωμα της εκπαίδευσης, ή οποία θα παρέχεται δωρεάν και θα είναι υποχρεωτική, στη στοιχειώδη τουλάχιστο βαθμίδα.
Το παιδί θα έχει κάθε ευκαιρία για παιχνίδι και ψυχαγωγία, που πρέπει να κατευθύνονται προς τους ίδιους σκοπούς που επιδιώκει και η εκπαίδευση.
ΑΡΧΗ ΟΓΔΟΗ
Το παιδί θα είναι σε κάθε περίπτωση από τους πρώτους που θα απολαμβάνουν προστασία και περίθαλψη.
ΑΡΧΗ ΕΝΑΤΗ
Το παιδί θα προστατεύεται από κάθε μορφή εγκατάλειψης, σκληρότητας και εκμετάλλευσης. Δε θα είναι αντικείμενο κανενός είδους συναλλαγής.
Το παιδί δε θα προσλαμβάνεται σε εργασία πριν φτάσει στην κατάλληλη κατώτατη ηλικία.
ΑΡΧΗ ΔΕΚΑΤΗ
Το παιδί θα προστατεύεται από κάθε ενέργεια που μπορεί να ενθαρρύνει φυλετικές, θρησκευτικές ή όποιας άλλης μορφής διακρίσεις.


Επιλογή κειμένων –επεξεργασία ΣΤ΄ τάξη