Πίνακας Ανακοινώσεων του Σχολείου

Δημιουργήθηκε με το Padlet

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Ο ΜΗΝΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Ο Δεκέμβριος είναι ο δωδέκατος, ο τελευταίος μήνας του χρόνου αλλά και ο πρώτος της πιο κρύας εποχής, του χειμώνα.
Το Δεκέμβριο όλος ο χριστιανικός κόσμος γιορτάζει τη Γέννηση του Χριστού. Ο Ιησούς με τη γέννηση του, στις 25 Δεκεμβρίου, μας φέρνει τα μηνύματα της αγάπης, της ελπίδας και της αισιοδοξίας.
Ο πρώτος μήνας του χειμώνα φέρνει το τσουχτερό κρύο και τα χιόνια σε βουνά και πεδιάδες, σκεπάζοντας όλη τη φύση μ' ένα απαλό πάπλωμα, που θα τη φυλάξει απ' την παγωνιά και θα θρέψει όλους τους σπόρους για να γεννήσουν καρπούς την άνοιξη και το καλοκαίρι. «Χιόνι τον Δεκεμβρίου, χρυσάφι του καλοκαιριού», λένε οι γεωργοί, που έχουν τελειώσει με τη σπορά και περιμένουν τις καλές σοδιές των χωραφιών τους.
Με το κρύο και τα χιόνια έρχονται οι μεγάλες νύχτες του χειμώνα. Το Δεκέμβριο οι μέρες είναι πολύ μικρότερες από τις νύχτες όλου του χρόνου.
Ο ήλιος, στον κύκλο που κάνει γύρω από τη γη, βρίσκεται στο πιο μακρινό σημείο από το βόρειο ημισφαίριο και το φωτίζει λιγότερο απ’ ό,τι το νότιο.
Στις 22 Δεκεμβρίου έχουμε το χειμερινό ηλιοστάσιο. Ο ήλιος κλείνει τον κύκλο του και αρχίζει νέα στροφή γύρω από τη γη, όπως ο Δεκέμβριος ολοκληρώνει το ημερολογιακό έτος και δίνει τη σειρά του στον πρώτο μήνα της επόμενης νέας χρονιάς.
31 Δεκεμβρίου, όταν τα ρολόγια δείξουν δώδεκα τα μεσάνυχτα, όλος ο κόσμος αποχαιρετά το χρόνο που πέρασε, με τραγούδια, αγκαλιές, φιλιά και λαχτάρα για τα δώρα που φέρνει ο άγιος Βασίλης, και περιμένει την ανατολή της πρώτης μέρας του νέου χρόνου, της Πρωτοχρονιάς.

Παροιμίες του μήνα- Το τραγούδι με τον τρύγο, το Δεκέμβρη παραμύθι.
- Χιόνι του Δεκεμβρίου, χρυσάφι του καλοκαιριού. - Να 'ναι Χριστούγεννα στεγνά, τα Φώτα χιονισμένα ,χαρά σ' εκείνο το γεωργό, πού 'χει πολλά σπαρμένα.
- Να 'ναι Χριστούγεννα στεγνά, τα Φώτα χιονισμένα ,και τα Λαμπρά βρεχούμενα, αμπάρια γιομισμένα.
- Αγία Βαρβάρα μίλησε κι ο Σάββας απεκρίθει:
Μαζέψτε ξύλα κι άχυρα και σύρτε και στο μύλο, γιατί Αϊ Νικόλας έρχεται στα χιόνια φορτωμένος.
- Χειμωνιάτικη γέννα, καλοκαιρινή χαρά.


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!



Επιλογή κειμένων –επεξεργασία Β΄ τάξη