Πίνακας Ανακοινώσεων του Σχολείου

Δημιουργήθηκε με το Padlet

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη τουΑναλφαβητισμού
Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO στις 8 Σεπτεμβρίου του 1965, κατά τη διάρκειας της Συνόδου της Τεχεράνης και από το 1966 γιορτάζεται κάθε χρόνο την ημερομηνία αυτή. Το θέμα του εορτασμού το 2007 και 2008 είναι: «Μόρφωση, κλειδί για καλή υγεία και ευζωία».
Σύμφωνα με την UNESCO, 781 εκατομμύρια ενήλικες (το 64% γυναίκες) σ' όλο τον κόσμο είναι αναλφάβητοι και περισσότερα από 115 εκατομμύρια παιδιά, κυρίως στις φτωχές χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Στόχος της UNESCO είναι όλα τα παιδιά του κόσμου, αγόρια και κορίτσια, να έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως το 2015. Ένας στόχος, που για τον διεθνή αυτό οργανισμό είναι ρεαλιστικός, προσιτός οικονομικά και επιτεύξιμος.
Η χώρα μας θεωρεί αναλφάβητο όποιον δεν έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο εξατάξιο δημοτικό σχολείο, ενώ άλλες χώρες για να χαρακτηρίσουν κάποιον εγγράμματο αρκούνται στη γνώση γραφής και ανάγνωσης. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των εγγραμμάτων ενηλίκων φθάνει το 91% του πληθυσμού (94% άνδρες και 88% γυναίκες, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό για μια χώρα - μέλος της Ε.Ε. 560 χιλιάδες ελληνίδες δεν έχουν τελειώσει το δημοτικό). Αντίθετα, το ποσοστό των εγγραμμάτων ανηλίκων ως 15 ετών κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα (99,5% στο σύνολο - 99,4% στους άνδρες και 99,5% στις γυναίκες).

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μετακινήσεων (Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο)
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Στον εορτασμό συμμετέχουν 1500 πόλεις της Ευρώπης και 4 του Καναδά.
Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους.
Στη χώρα μας, από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 1.500.000 νέα αυτοκίνητα, επιβαρύνοντας κατά 80% την ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά τους θερμούς μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace, την πρωτιά σε υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα κρατά η Θεσσαλονίκη, δεύτερη είναι η Αθήνα και ακολουθούν Λάρισα και Πάτρα.
Σχετικές μελέτες του τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών έδειξαν ότι αν τα μέσα επίπεδα των μικροσωματιδίων στην Αθήνα ήταν κάτω από 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, αντί των 52,12 που είναι τώρα, θα είχαμε 5.066 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο. Επιπλέον, μια τέτοια μείωση θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής σχεδόν κατά ένα χρόνο για κάθε κάτοικο της Αθήνας.

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης( 31η Οκτωβρίου)
Η 31η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα ορόσημο για τα σύγχρονα νοικοκυριά καθώς είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης. Η θέσπιση της εορτής προήλθε από την ίδρυση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924. Πλούσιος δεν είναι εκείνος που έχει πολλά αλλά λίγες ανάγκες.
Αποταμίευση για τον πολίτη – καταναλωτή σημαίνει σχηματισμό χρηματικού αποθέματος για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων αναγκών.
Η αποταμίευση απομακρύνει τον άνθρωπο από τον κίνδυνο να χάσει την αξιοπρέπειά του. Οι πολλές δυσκολίες της ζωής από μια ξαφνική αρρώστια, από ένα ατύχημα, τα χρόνια της τρίτης ηλικίας, εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση σε στιγμές ανάγκης. Η αποταμίευση δεν ωφελεί μόνο τον άνθρωπο που αποταμιεύει, ωφελεί το κράτος και όλο τον κόσμο. Με τα χρήματα που μαζεύονται στις Τράπεζες, στα Ταμιευτήρια κατασκευάζονται έργα που ωφελούν όλους μας. Πέραν αυτών η αποταμίευση δυναμώνει μέσα μας την εγκράτεια και την αυτοκυριαρχία. Μας απομακρύνει από άσκοπες διασκεδάσεις και μας προφυλάσσει από υλικές και ηθικές δοκιμασίες. Πλούσιος δεν είναι εκείνος που έχει πολλά, αλλά εκείνος που έχει λίγες ανάγκες.

4 Οκτωβρίου: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
Άρθρο 1: Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Άρθρο 2: Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου και να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το καλό των ζώων.
Άρθρο 3: Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση. Αν η θανάτωσή του κρίνεται υποχρεωτική, πρέπει να γίνεται στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμία πρόκληση αγωνίας του ζώου.
Άρθρο 4: Κάθε ζώο δικαιούται να ζει στο φυσικό του χώρο - γη, θάλασσα, αέρα - και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους.
Άρθρο 5: Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο, δικαιούται να ζήσει με τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του.
Άρθρο 6: Κάθε ζώο - σύντροφος του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογη με τη φυσική του μακροβιότητα. Η εγκατάλειψή του θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
Άρθρο 7: Τα ζώα που προσφέρουν υπηρεσίες στον άνθρωπο πρέπει να τρέφονται σωστά και ο εγκλεισμός τους να πληροί όλους τους όρους για τη σωστή διαβίωσή τους.
Άρθρο 8: Οποιοσδήποτε πειραματισμός (πείραμα) πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός κ.λπ., αντιτίθεται προς το δικαίωμά τους εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω σε ζώα από άλλες τεχνικές.
Άρθρο 9: Τα ζώα εκτροφείου, που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου, πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται και να ζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Άρθρο 10: Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για την ψυχαγωγία του ανθρώπου. Τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.
Άρθρο 11: Κάθε πράξη που προκαλεί το θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων είναι "γενοκτονία", είναι έγκλημα απέναντι στο είδος. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.
Άρθρο 12: Σεβασμός επιβάλλεται ακόμα και στο νεκρό ζώο.
Άρθρο 13: Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν από τους νόμους, όπως ακριβώς τα δικαιώματα του ανθρώπου.
"ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ"εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

ΣΤ΄ Τάξη