Πίνακας Ανακοινώσεων του Σχολείου

Δημιουργήθηκε με το Padlet

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Η ανάγκη να τιμήσουμε κατά κάποιο τρόπο τη μητέρα μας οδήγησε στη δημιουργία μιας γιορτής που είχε παγκόσμια ανταπόκριση. Οι ρίζες της γιορτής της μητέρας χάνονται στην αρχαία Ελλάδα όταν λάτρευαν τη Θεά Γαία (Μητέρα Γη) που λάμβανε χώρα την άνοιξη. Αυτή ήταν και η πρώτη μορφή εορτασμού της Μητέρας.
Την γιορτή αυτή διαδέχθηκε η γιορτή αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας την Ρέα. Η Ρέα ήταν Μητέρα του Δία και συνεπώς όλων των Θεών της αρχαίας Ελλάδας. Στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία συναντάμε την Γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στην Θεά Κυβέλη. Γιορτή που γινόταν κάθε Μάρτιο.
Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στον χρόνο, θα φτάσουμε στην Αγγλία του 17ου αιώνα μ.Χ. όπου η τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής είναι αφιερωμένη στις μητέρες και ονομάζεται Κυριακή της Μητέρας.
Πλησιάζοντας την σημερινή εποχή θα συναντήσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής των αρχών του 20ου αιώνα, την δασκάλα Άννα Τζάβρις, να αγωνίζεται για την καθιέρωση της Γιορτής της Μητέρας, την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Γιορτή αφιερωμένη, όπως ήθελε η ίδια, στην μητέρα της που αγωνίστηκε για την συμφιλίωση Νοτίων και Βορείων Αμερικανών μετά την λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου πολέμου. Οι αγώνες της Άννας Τζάβρις δικαιώθηκαν το 1915 όπου το Κογκρέσο καθιέρωσε την γιορτή αυτή. Στην χώρα μας γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου του 1929. Τοποθετήθηκε την ημέρα αυτή θέλοντας να συνδυάσει την Γιορτή της Μητέρας με την χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 60 η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στην δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
Η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου είναι μια ευκαιρία να δείξουμε στη μητέρα μας, με όποιο τρόπο μπορούμε την αγάπη μας. Κι αυτό να το θυμόμαστε να το κάνουμε κάθε μέρα του χρόνου όχι μόνο εκείνη την μέρα, όπως εκείνη μας δείχνει την δική της αγάπη κάθε στιγμή.

Χρόνια πολλά μαμά!


Οι μαθητές της Ε΄ τάξης : Τζήμα Δήμητρα, Κωνσταντινίδη Ευτυχία, Γιαποτζής Γιώργος, Μπίμας Μιχάλης, Πολυχρονόπουλος Παναγιώτης.