Πίνακας Ανακοινώσεων του Σχολείου

Δημιουργήθηκε με το Padlet

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Περιήγηση στο "Ντολτσό"


Οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019 συμμετείχαμε στο ημερήσιο πρόγραμμα του ΚΠΕ Καστοριάς «Ντολτσό. Μια παραδοσιακή συνοικία της Καστοριάς στο πέρασμα του χρόνου». 
Το πρόγραμμα άρχισε στον παραλίμνιο δρόμο της νότιας παραλίας  όπου και συναντήσαμε τις υπεύθυνες του προγράμματος κ. Μαγδαληνή Γρηγορίου και κ. Κωνσταντίνα Λιόλιου.
Το πεδίο εργασίας μας ήταν η συνοικία «Ντολτσό». Χωριστήκαμε σε ομάδες των δύο τάξεων και δημιουργήσαμε υποομάδες τριών ατόμων. Μέσα στην υποομάδα το κάθε παιδί είχε το δικό του ρόλο και όλοι οι μαθητές απολαύσαμε τη συνεργασία με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μας.
Ακολουθήσαμε συγκεκριμένη διαδρομή, αποτυπωμένη σε χάρτες της περιοχής. Η διαδρομή περιλάμβανε επτά σημεία/σταθμούς παρατήρησης και εργασίας, ενώ οι στόχοι και τα θέματα της εργασίας στο πεδίο ήταν:
1η : «Περιηγούμαι, παρατηρώ, συσχετίζω, διαπιστώνω» - οι μαθητές σε ρόλο περιηγητή.
2η : «Το οικιστικό τοπίο και τα εξωτερικά μορφολογικά στοιχεία των κτηριακών μνημείων» - οι μαθητές σε ρόλο αρχιτέκτονα.
3η : «Οι υπάρχουσες επαγγελματικές δραστηριότητες στην περιοχή.» - οι μαθητές σε ρόλο επενδυτή.
Ξεκινήσαμε την περιήγησή μας βαδίζοντας στην οδό Τσακάλωφ. Η πρώτη μας στάση έγινε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Πετρίτη. Φτάσαμε στο αρχοντικό του Βέργου όπου είδαμε την έκθεση φωτογραφίας του πρώτου φωτογράφου της Καστοριάς. Ξεναγηθήκαμε στα σοκάκια της Καστοριάς παρατηρώντας καθετί με ιστορικό ενδιαφέρον μέχρι που ξεκουραστήκαμε με ένα διάλειμμα στον παραλίμνιο δρόμο. Κάθε ομάδα με μεγάλη προσοχή ακολουθήσαμε τις οδηγίες για το πώς θα φτάσουμε στην πλατεία του Ντολτσού. Στη διαδρομή σταματήσαμε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Καρύδη. Μπήκαμε μέσα και ξεναγηθήκαμε από την κυρία του Κ.Π.Ε. και τον δάσκαλο της τάξης μας. Συγκεντρωμένοι στην πλατεία του Ντολτσού παίξαμε σε ομάδες το παιχνίδι όπου προσπαθούσαμε να βρούμε πέντε αρχοντικά και τον τρόπο με τον οποίο αυτά αξιοποιούνται σήμερα.
Κερδίσαμε βραβεία και περάσαμε  υπέροχα  καθώς  μάθαμε  τις  κρυμμένες  ομορφιές της πόλης μας. Όλα τα παιδιά περάσαμε καταπληκτικά αφού ανακαλύψαμε την Καστοριά από μια άλλη πλευρά. Στο τέλος μοιράστηκε σε όλα τα παιδιά ένα ερωτηματολόγιο για να αξιολογήσουμε αυτή την εμπειρία μας.

Αγγελίνα, Βικτώρια, Ολυμπία, Σοφία, Χριστίνα
μαθήτριες Ε΄ τάξης