Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010

Bring Them BackΕντυπώσεις από το Μουσείο και το Βράχο της Ακρόπολης
( Άρθρο της ΣΤ΄ τάξης - Εφημερίδα Μαρτίου 2010)

Το πρωί της Κυριακής 14 Μαρτίου, τελευταία μέρα της εκδρομής μας στην Αθήνα, επισκεφθήκαμε το Μουσείο και το βράχο της Ακρόπολης. Δεν νοείται να επισκεφθείς την Αθήνα και να παραλείψεις να θαυμάσεις το μνημείο του Παγκόσμιου Πολιτισμού!
Συνεπείς στο ραντεβού μας ώρα εννέα το πρωί, ξεκινήσαμε με το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Με την πρώτη κιόλας ματιά καταλάβαμε ότι είναι υπέροχο.
Στην αυλή του μουσείου αντιληφθήκαμε πως κάτω από τα πόδια μας απλώνεται μια ολόκληρη γειτονιά της αρχαίας Αθήνας που το γυάλινο δάπεδο προσφέρει τη δυνατότητα μιας πανοραμικής θέας και την αίσθηση ότι βαδίζεις μέσα στα στενά της.
Μπαίνοντας στο μουσείο η ανηφορική κλίση του δαπέδου παραπέμπει στην ανάβαση προς την ακρόπολη!
Δυο πήλινες Νίκες μας καλωσορίζουν στο ταξίδι μας.
Ο διευθυντής του σχολείου ανέλαβε να μας ξεναγήσει Ξεκινήσαμε την ξενάγησή μας από το χώρο που αναφέρεται στα γεωμετρικά χρόνια, έπειτα συνεχίσαμε στα αχαϊκά χρόνια, όπου είδαμε πολλά αγάλματα που παριστάνουν κόρες αφιερώματα στη Θεά Αθηνά , προσεγμένα στη λεπτομέρεια, να μας χαμογελούν.
Επίσης περιηγηθήκαμε χώρους του Μουσείου που αναφέρονται στα κλασικά χρόνια.
Ο όροφος που μας έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν αυτός που αναπαρίστανε τον Παρθενώνα, με τα αετώματα τις μετόπες και τη ζωφόρο να απαιτούν την επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων στον τόπο που τα γέννησε.
Μα πιο πολύ. απ' όλα μας μάγεψε η θέα αυτού του ορόφου.Ο βράχος και τα μάρμαρα επιτέλους μαζί!
Χάρη στην ξενάγηση και στις αναλυτικές πληροφορίες που μας έδινε ο κύριος Γιώργος ξεδιαλύναμε πολλές απορίες και νιώσαμε ακόμα πιο περήφανοι για την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας.
Αφού τελείωσε η ξενάγηση πήγαμε στην καφετερία του Μουσείου.
Συνεχίσαμε στο βράχο της Ακρόπολης. Στην αρχή είδαμε το Ηρώδειο, αμέσως μετά τα Προπύλαια, έπειτα τον Παρθενώνα (ήμασταν τυχεροί διότι το ένα μέρος από τις σκαλωσιές είχαν βγει και μπορέσαμε να τον δούμε). Τελειώσαμε την περιήγησή μας στον βράχο της Ακρόπολης με το Ερεχθείο οπού εκεί βρίσκονται αντίγραφα από τις Καρυάτιδες,
Οι αυθεντικές βρίσκονται στο μουσείο ξεπροβοδώντας τους επισκέπτες ρωτώντας τους αν ξέρουν πότε θα ‘ρθει η αδερφή τους.