Η σπηλιά του δράκου βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου, κοντά στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου της Μονής της Παναγίας της Μαυριώτισσας.
Η είσοδος του σπηλαίου ανακαλύφθηκε το 1954 και απέχει 15 μέτρα από τον παραλίμνιο δρόμο. Το 1968 έγινε η χαρτογράφηση του σπηλαίου, οπότε αποκαλύφθηκαν στο εσωτερικό του 7 υπόγειες λίμνες, 10 αίθουσες διαφόρων διαστάσεων και 5 διάδρομοι-σήραγγες.
Το μεγαλύτερο βάθος από την είσοδο φτάνει τα 18 μέτρα και η μέση θερμοκρασία είναι 16-18 βαθμούς Κελσίου . Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί οστά αρκούδας των σπηλαίων, ηλικίας 10.000 χρόνων.
Σύμφωνα με την παράδοση, στο σπήλαιο υπήρχε ένα χρυσωρυχείο, που το φύλαγε ένας άγρυπνος δράκος,
Σπηλιά του Δράκου
Σπηλιά του Δράκου
Ο δάσκαλος Μπίτης Νικ. και οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης στην έξοδο της σπηλιάς.
Το μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας δημιουργήθηκε στο Μαυροχώρι Καστοριάς από το δάσκαλο κ. Δημήτρη Παναγιωτίδη.
Στο μουσείο υπάρχουν αναπαραστάσεις του παραδοσιακού γάμου, κέρινες μορφές των προϊστορικών ανθρώπων, που κατοικούσαν πριν χιλιάδες χρόνια και ψάρευαν στη λίμνη της Καστοριάς. Στο Μουσείο υπάρχει ακόμη ένα ολόκληρο χωριό με αναπαραστάσεις μαγαζιών της παλαιάς εποχής, μαζί με τα κέρινα ομοιώματα των επαγγελματιών τους.
Αναπαράσταση παλαιού κουρείου.
Αναπαράσταση χωριού με τα μαγαζιά του.
Περισσότερο φωτογραφικό υλικό και εντυπώσεις στη εφημερίδα μας μηνός Μαΐου.