Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015

Comenius 2013-2015- Τελική παρουσίαση του προγράμματος


Πριν από δύο χρόνια, το σχολείο μας είχε την τύχη αλλά και την τιμή να επιλεγεί, για πρώτη φορά, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα για την υλοποίηση ενός σπουδαίου, χρηματοδοτούμενου, ευρωπαϊκού προγράμματος. 
      Η υποβολή της αίτησης ήταν αποτέλεσμα μιας επίπονης διαδικασίας, που διήρκησε πάνω από 2 μήνες, απαιτώντας την συστηματική, σχεδόν καθημερινή επαφή με τους ευρωπαίους συνεργάτες μας. Η τελική έγκριση της πρότασης μας, μας δικαίωσε αλλά και μας έφερε αντιμέτωπους με μεγάλες προκλήσεις.
 Ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο του 2013 και έτσι πέρασαν δύο πολύ γεμάτα χρόνια, με  πλήθος δραστηριοτήτων, γνωριμιών με πρόσωπα, μακρινές χώρες και εκπαιδευτικά συστήματα, με   15.000 χλμ ταξιδιών  με δασκάλους και μαθητές.
       9 ευρωπαϊκές χώρες, 10 σχολεία, πάνω από 200 εκπαιδευτικοί και 2000 μαθητές πήραν μέρος σ΄αυτήν την συνεργασία. Υλοποιήσαμε, από κοινού, 36 εκπαιδευτικές δράσεις. Κατά τη διάρκεια των  7 εκπαιδευτικών επισκέψεων που πραγματοποιήσαμε στις χώρες της συνεργασίας, ξεναγηθήκαμε σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και γνωρίσαμε διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα. Αλληλεπιδράσαμε με συναδέλφους εκπαιδευτικούς και διδάξαμε σε παιδιά όλων των ηλικιών. Γίναμε δεκτοί από τοπικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, αφήνοντας στα μέρη που επισκεφθήκαμε το στίγμα του τόπου μας, εκπληρώνοντας έτσι μια από τις αρχικές μας προσδοκίες.
 Μέσα από τις κοινές εκπαιδευτικές δράσεις οι μαθητές μας έμαθαν  να συνεργάζονται, να ερευνούν, να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν απόψεις με παιδιά από διαφορετικές χώρες. Ήρθαν σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και έμαθαν να σέβονται τα ήθη και τα έθιμα άλλων λαών διευρύνοντας τους ορίζοντες τους και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα. 
Εύχομαστε το πρόγραμμα αυτό να αποτελέσει τη βάση για ακόμη πιο επιτυχημένες δράσεις στο σχολείο μας.