Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Μαθήματα πρώτων βοηθειών σε «μικρούς διασώστες»


Το  Εθελοντικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών Καστοριάς (Ε.Τ.Α.Κ) μετά από πρόσκληση του σχολείου μας πραγματοποίησε ενημέρωση στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης σε θέματα Πρώτων Βοηθειών.
Η παρουσίαση έγινε από τους διασώστες Τζώρτζη Παναγιώτη, Παπαδοπούλου Ελισάβετ και Μπουρινάκη Γιώργο την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012  στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του σχολείου μας.
Κατά την εκδήλωση αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡ.Π.Α) σε περιπτώσεις ανακοπής καρδιάς και την αντιμετώπιση πνιγμονής .
Για τη καλύτερη κατανόηση του θέματος, η ομάδα έκανε πρακτική εφαρμογή και επίδειξη των τεχνικών ΚΑΡ.Π.Α σε ειδικό πρόπλασμα.
Με απλά λόγια και με περιεκτικά συνθήματα όπως «Βλέπω – ακούω - νιώθω» όταν προσεγγίζω κάποιον άνθρωπο που έχει χάσει τις αισθήσεις του και θέλει βοήθεια, ή τη διατήρηση της ψυχραιμίας μας και τον γρήγορο τρόπο για να καλέσουμε βοήθεια (το 100 για την αστυνομία, το 166 για το ΕΚΑΒ) ή το «σκέψου και δράσε σωστά», χωρίς να βάλεις σε κίνδυνο την προσωπική σου υγεία αλλά και βοήθησε τον συνάνθρωπό σου που έχει ανάγκη, η ομάδα των διασωστών πέρασε τους μικρούς μαθητές το μήνυμα για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τα πρόσωπα που έχουν ανάγκη σε οποιαδήποτε περίπτωση ατυχήματος, στο σπίτι, το σχολείο ή τη θάλασσα. 
 Στο τέλος οι μαθητές γνώρισαν από κοντά τον εξοπλισμό που είχαν φέρει μαζί τους οι διασώστες.
Επειδή το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν μεγάλο ζητήσαμε από την Εθελοντική Ομάδα τη διοργάνωση, μετά από λίγο καιρό, μιας άσκησης με τη συμμετοχή όλων των μαθητών του σχολείου, σε σενάριο έκτακτης ανάγκης μετά από σεισμό.