Πίνακας Ανακοινώσεων του Σχολείου

Δημιουργήθηκε με το Padlet

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Bring Them Back



Εντυπώσεις από το Μουσείο και το Βράχο της Ακρόπολης
( Άρθρο της ΣΤ΄ τάξης - Εφημερίδα Μαρτίου 2010)

Το πρωί της Κυριακής 14 Μαρτίου, τελευταία μέρα της εκδρομής μας στην Αθήνα, επισκεφθήκαμε το Μουσείο και το βράχο της Ακρόπολης. Δεν νοείται να επισκεφθείς την Αθήνα και να παραλείψεις να θαυμάσεις το μνημείο του Παγκόσμιου Πολιτισμού!
Συνεπείς στο ραντεβού μας ώρα εννέα το πρωί, ξεκινήσαμε με το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Με την πρώτη κιόλας ματιά καταλάβαμε ότι είναι υπέροχο.
Στην αυλή του μουσείου αντιληφθήκαμε πως κάτω από τα πόδια μας απλώνεται μια ολόκληρη γειτονιά της αρχαίας Αθήνας που το γυάλινο δάπεδο προσφέρει τη δυνατότητα μιας πανοραμικής θέας και την αίσθηση ότι βαδίζεις μέσα στα στενά της.
Μπαίνοντας στο μουσείο η ανηφορική κλίση του δαπέδου παραπέμπει στην ανάβαση προς την ακρόπολη!
Δυο πήλινες Νίκες μας καλωσορίζουν στο ταξίδι μας.
Ο διευθυντής του σχολείου ανέλαβε να μας ξεναγήσει Ξεκινήσαμε την ξενάγησή μας από το χώρο που αναφέρεται στα γεωμετρικά χρόνια, έπειτα συνεχίσαμε στα αχαϊκά χρόνια, όπου είδαμε πολλά αγάλματα που παριστάνουν κόρες αφιερώματα στη Θεά Αθηνά , προσεγμένα στη λεπτομέρεια, να μας χαμογελούν.
Επίσης περιηγηθήκαμε χώρους του Μουσείου που αναφέρονται στα κλασικά χρόνια.
Ο όροφος που μας έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν αυτός που αναπαρίστανε τον Παρθενώνα, με τα αετώματα τις μετόπες και τη ζωφόρο να απαιτούν την επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων στον τόπο που τα γέννησε.
Μα πιο πολύ. απ' όλα μας μάγεψε η θέα αυτού του ορόφου.Ο βράχος και τα μάρμαρα επιτέλους μαζί!
Χάρη στην ξενάγηση και στις αναλυτικές πληροφορίες που μας έδινε ο κύριος Γιώργος ξεδιαλύναμε πολλές απορίες και νιώσαμε ακόμα πιο περήφανοι για την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας.
Αφού τελείωσε η ξενάγηση πήγαμε στην καφετερία του Μουσείου.
Συνεχίσαμε στο βράχο της Ακρόπολης. Στην αρχή είδαμε το Ηρώδειο, αμέσως μετά τα Προπύλαια, έπειτα τον Παρθενώνα (ήμασταν τυχεροί διότι το ένα μέρος από τις σκαλωσιές είχαν βγει και μπορέσαμε να τον δούμε). Τελειώσαμε την περιήγησή μας στον βράχο της Ακρόπολης με το Ερεχθείο οπού εκεί βρίσκονται αντίγραφα από τις Καρυάτιδες,
Οι αυθεντικές βρίσκονται στο μουσείο ξεπροβοδώντας τους επισκέπτες ρωτώντας τους αν ξέρουν πότε θα ‘ρθει η αδερφή τους.

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

" Ζώα προς εξαφάνιση" - Ένα βιβλίο της Β΄τάξης

    Οι μαθητές της Β΄τάξης με τη βοήθεια της δασκάλας τους Γούτα Ουρανίας συγκέντρωσαν φωτογραφίες, πληροφορίες και ζωγράφισαν τα ζώα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και έφτιαξαν ένα βιβλίο!
    Να μερικές από τις σελίδες του βιβλίου που έφτιαξαν τα παιδιά !






Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Επίσκεψη στη "Σπηλιά του δράκου" και στο Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων.

Την Τρίτη 20 Απριλίου οι δάσκαλοι και τα παιδιά όλου του σχολείου επισκεφτήκαμε τη "σπηλιά του δράκου" στην Καστοριά και το "Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων" στο Μαυροχώρι.


Η σπηλιά του δράκου βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου, κοντά στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου της Μονής της Παναγίας της Μαυριώτισσας.
Η είσοδος του σπηλαίου ανακαλύφθηκε το 1954 και απέχει 15 μέτρα από τον παραλίμνιο δρόμο. Το 1968 έγινε η χαρτογράφηση του σπηλαίου, οπότε αποκαλύφθηκαν στο εσωτερικό του 7 υπόγειες λίμνες, 10 αίθουσες διαφόρων διαστάσεων και 5 διάδρομοι-σήραγγες.
Το μεγαλύτερο βάθος από την είσοδο φτάνει τα 18 μέτρα και η μέση θερμοκρασία είναι 16-18 βαθμούς Κελσίου . Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί οστά αρκούδας των σπηλαίων, ηλικίας 10.000 χρόνων.
Σύμφωνα με την παράδοση, στο σπήλαιο υπήρχε ένα χρυσωρυχείο, που το φύλαγε ένας άγρυπνος δράκος,


Σπηλιά του Δράκου

Σπηλιά του Δράκου

Ο δάσκαλος Μπίτης Νικ. και οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης στην έξοδο της σπηλιάς.



Το μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας δημιουργήθηκε στο Μαυροχώρι Καστοριάς από το δάσκαλο κ. Δημήτρη Παναγιωτίδη.
Στο μουσείο υπάρχουν αναπαραστάσεις του παραδοσιακού γάμου, κέρινες μορφές των προϊστορικών ανθρώπων, που κατοικούσαν πριν χιλιάδες χρόνια και ψάρευαν στη λίμνη της Καστοριάς. Στο Μουσείο υπάρχει ακόμη ένα ολόκληρο χωριό με αναπαραστάσεις μαγαζιών της παλαιάς εποχής, μαζί με τα κέρινα ομοιώματα των επαγγελματιών τους.

Αναπαράσταση παλαιού κουρείου.
Αναπαράσταση χωριού με τα μαγαζιά του.


Περισσότερο φωτογραφικό υλικό και εντυπώσεις στη εφημερίδα μας μηνός Μαΐου.

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Ευχές

Όλοι οι μαθητές και ο
Σύλλογος Διδασκόντων
του Δημοτικού Σχολείου Δισπηλιού
σας εύχονται "ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ"