Πίνακας Ανακοινώσεων του Σχολείου

Δημιουργήθηκε με το Padlet

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Οι ευχές μας


Όλοι οι δάσκαλοι και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δισπηλιού
εύχονται
Χρόνια Πολλά 
Καλή Χρονιά
Υγεία, Αγάπη, Ευτυχία και Πρόοδο.


Χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας

Το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Χριστού, μηνύματα αγάπης και ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο, μετέφεραν με την Χριστουγεννιάτικη γιορτή τους οι μαθητές του σχολείου μας την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα.
Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου στην οποία πραγματοποιήθηκε η γιορτή, γέμισε ασφυκτικά όχι μόνο από γονείς αλλά και από πολλούς χωριανούς. Όλος αυτός ο κόσμος για λίγη ώρα έζησε μαζί με τα παιδιά το θαύμα της γέννησης του Χριστού, μέσα σε μια χαρμόσυνη και συγκινητική ατμόσφαιρα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το απολυτίκιο της γέννησης που έψαλλε ο δάσκαλος μουσικής του σχολείου μας Μιχαλακόπουλος Κωνσταντίνος.


Οι μαθητές της Α΄ τάξης παρουσίασαν το θεατρικό «Οι πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων».



Οι μαθητές της Β΄ τάξης χειροκροτήθηκαν θερμά για το θεατρικό τους «Οι καλικάντζαροι στο σπίτι του Άγιου Βασίλη».


Οι μαθητές της Γ΄ τάξης παρουσίασαν το θεατρικό «Οι δώδεκα μήνες».


Παραδοσιακά κάλαντα των Χριστουγέννων από όλη την Ελλάδα αντήχησαν στην αίθουσα τραγουδισμένα από τη χορωδία του σχολείου μας που τη συνόδευαν οι μουσικοί, στο πιάνο ο Μιχαλακόπουλος Κωνσταντίνος και στη λύρα ο Κύρου Νικόλαος.


Η γιορτή έκλεισε με το μοίρασμα των δώρων σε όλα τα παιδιά από τον αγαπημένο τους Άγιο Βασίλη.
Ιδιαίτερη χαρά μας έδωσε ο Σύλλογος Γονέων που φρόντισε οι καλεσμένοι μας ν’ απολαύσουν μία πληθώρα εύγευστων γλυκισμάτων.
                       Καλά Χριστούγεννα σε όλους.

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Χριστουγεννιάτικη κάρτα από την Γ΄ τάξη

Τα παιδιά της Γ΄ τάξης του σχολείου μας με τη βοήθεια της δασκάλας τους κυρίας Τρύφου Αλεξάνδρας κατασκεύασαν Χριστουγεννιάτικες κάρτες γι' αυτούς και τις οικογένειές τους.






Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Πρόσκληση για τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή

Εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου μας στη Θεσσαλονίκη

  Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου οι μαθητές των τάξεων Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ του σχολείου μαζί με τους δασκάλους μας επισκεφτήκαμε το Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη.
  Εκεί παρακολουθήσαμε την παράσταση « Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ » από το θέατρο της Πράγας .
  Όλα τα παιδιά ενθουσιαστήκαμε με το Μέγαρο Μουσικής και τους όμορφους χώρους του. Η παράσταση ήταν εντυπωσιακή.
  Μετά την παράσταση πήγαμε στο Ναό του Αγίου Δημητρίου. Η εκκλησία ήταν πολύ μεγάλη και μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Προσκυνήσαμε όλοι ευλαβικά τα λείψανα του Αγίου και επισκεφτήκαμε και το χώρο όπου μαρτύρησε ο Άγιος.
  Αργά το απόγευμα επιστρέψαμε στην Καστοριά κουρασμένοι αλλά πολύ ευχαριστημένοι.


Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Ένας ταχυδακτυλουργός στο σχολείο μας

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου ο ταχυδακτυλουργός Αλέξανδρος Μαγκώτσος έδωσε παράσταση για τα παιδιά,στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας.
Όλα τα παιδιά διασκέδασαν πολύ με τα ταχυδακτυλουργικά του κόλπα.



Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Χριστουγεννιάτικο Παζάρι στο σχολείο μας

Το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Δεκεμβρίου 2009 ήταν ένα ξεχωριστό διήμερο για το Δημοτικό Σχολείο Δισπηλιού που διοργάνωσε το 2ο συνεχόμενο «Χριστουγεννιάτικο Παζάρι» στο χώρο του σχολείου.
Οι χώροι του σχολείου από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου πλημμύρισαν από παιδικές φωνές, χρώματα, κέφι και νεανικό ενθουσιασμό. Αυτό συνεχίστηκε το πρωί και το απόγευμα της επόμενης ημέρας της Κυριακής.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να διαλέξουν από τους πάγκους που στήθηκαν από όλους τους μαθητές του σχολείου, με τη βοήθεια όλων των δασκάλων και τη συμπαράσταση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, χριστουγεννιάτικα στολίδια, σπιτικά καλούδια και νοστιμιές, χρήσιμα αντικείμενα για το σπίτι, δώρα για όλη την οικογένεια, φτιαγμένα στο χέρι με μεράκι, κ.ά.
Τα έσοδα θα διατεθούν για ανάγκες και δραστηριότητες του σχολείου μας.
Όλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν με τους φίλους τους και να δοκιμάσουν τα γευστικά γλυκίσματα και τα αναψυκτικά που προσφέρθηκαν.
Οι γονείς είχαν την ευκαιρία να χαλαρώσουν απολαμβάνοντας με καφέ και γλυκά το εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων που είχαν δημιουργήσει τα παιδιά τους.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός από τους γονείς και τους φίλους του σχολείου μας , ο Αιδεσιμότατος πατέρας Γεώργιος της ενορίας μας, ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Καστοριάς, ο πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου Δασκάλων Καστοριάς , ο επίτιμος σχολικός σύμβουλος Πετσάλνικος Κων/νος.
Ευχαριστούμε όλους για τη στήριξη και του φετινού Χριστουγεννιάτικου παζαριού και δίνουμε ραντεβού για το επόμενο με το ίδιο κέφι και καλύτερες δημιουργικές ιδέες.
Καλά Χριστούγεννα, ευτυχισμένη και χαρούμενη νέα χρονιά σε όλους.

         Οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Δισπηλιού








Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Κατασκευή Ημερολογίου του 2010 από τα παιδιά του Ολοήμερου Σχολείου

Τα παιδιά του Ολοήμερου Σχολείου κατασκεύασαν το ημερολόγιο της νέας χρονιάς 2010 με τη βοήθεια του δασκάλου τους Καραγεωργίου Γιάννη και της δασκάλας των εικαστικών Πρωτόγερου Ελευθερίας.
Ένα τοπίο φτιαγμένο με ψηφίδες είναι το φετινό μας ημερολόγιο.
Τα παιδιά του Ολοήμερου Σχολείου εύχονται σε όλους
                         Καλή Χρονιά, Υγεία και Ευτυχία.








Το Χριστουγεννιάτικο Δένδρο του Σχολείου μας

                     Η Ιστορία του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου


Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι το πλέον διαδεδομένο έθιμο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όπως φαίνεται, η αρχή του εθίμου αυτού βρίσκεται στον 8ο αιώνα μ.Χ..
Το δέντρο, σαν χριστουγεννιάτικο σύμβολο, χρησιμοποιήθηκε μετά τον 8ο αιώνα. Εκείνος που καθιέρωσε το έλατο σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν, σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Βονιφάτιος, που για να σβήσει την ιερότητα που απέδιδαν οι ειδωλολάτρες στη δρυ, έβαλε στη θέση του το έλατο, σαν σύμβολο χριστιανικό και ειδικότερα σαν σύμβολο των Χριστουγέννων.
Φυσικά, στο πέρασμα των αιώνων, το νόημα του χριστουγεννιάτικου δέντρου πήρε αναρίθμητες μορφές. Κι αρχικά, για να συμβολίσει την ευτυχία που κρύβει για τον άνθρωπο η γέννηση του Χριστού, άρχισε να γεμίζει το δέντρο-σύμβολο με διάφορα χρήσιμα είδη- κυρίως φαγώσιμα κι αργότερα ρούχα κι άλλα είδη καθημερινής χρήσης, συμβολίζοντας έτσι πρακτικά την προσφορά των Θείων Δώρων, για να
εξελιχτεί προοδευτικά σ' ένα απαραίτητο διακοσμητικό είδος της μέρας αυτής, που αργότερα πήρε και τη θέση της "Δωροθήκης"- του χώρου δηλαδή που σ' αυτόν τοποθετούσαν οι συγγενείς και φίλοι τα δώρα τους ο ένας για τον άλλο.
Στην πατρίδα μας, το χριστουγεννιάτικο δέντρο το έφεραν για πρώτη φορά στην Αθήνα οι Βαυαροί, και από τότε συνηθίζεται να προτιμάται στις ορεινές περιοχές αντί του νησιώτικου καθιερωμένου καραβιού.

Το δικό μας Χριστουγεννιάτικο δένδρο φέτος είναι στολισμένο με αστέρια που έχουν πάνω τη φωτογραφία όλων των παιδιών του σχολείου μας.

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Χριστουγεννιάτικη κατασκευή

Τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης στόλισαν με την κατασκευή τους "Χριστουγεννιάτικο τοπίο" το χώρο υποδοχής, στη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας, για το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι.

                      Συγχαρητήρια παιδιά!!


Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

My Area - Εργασία στο μάθημα της Ξένης Γώσσας




Δ΄ τάξη

Απειλούμενα είδη - Ο Λύκος

Με αφορμή τα μαθήματα της Γλώσσας "Οι ακροβάτες της θάλασσας", "Το τραγούδι της φάλαινας" και "Η χελωνίτσα Καρέτα Καρέτα και το παλιό Φολκσβάγκεν", αποφασίσαμε να γνωρίσουμε  και άλλα ζώα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και ζουν στον τόπο μας.
Αφού βρήκαμε ποια είναι αυτά , τα ζωγραφίσαμε και γράψαμε λίγα λόγια για το καθένα και τους λόγους της εξαφάνισής τους. 
Στην εφημερίδα μας, θα δημοσιεύουμε πληροφορίες κάθε μήνα, για ένα ζώο που κινδυνεύει.





                                              Είμαι ο Λύκος

Μοιάζω με μεγάλο σκύλο. Τα πέλματα μου είναι πλατιά, για να περπατάω χωρίς δυσκολία ακόμα και στα χιόνια. Στην Ελλάδα ζω σε ομάδες 8 έως 16 λύκων, που λέγονται αγέλες. Κάθε αγέλη έχει την περιοχή της. Η λύκαινα γεννάει κάθε άνοιξη από 3 μέχρι 7 λυκόπουλα, που τα θηλάζει 2 μήνες από τον τρίτο μήνα, τα μικρά μπορούν να φάνε κρέας και μεγαλώνουν με τη φροντίδα όχι μόνο των γονιών τους, αλλά και ολόκληρης της αγέλης. Τρέφομαι με άλλα ζώα, όπως το αγριόγιδο, το αγριογούρουνο, το ζαρκάδι αλλά και διάφορα τρωκτικά. Όμως, όταν δε βρίσκω θηράματα, αναγκάζομαι να επιτεθώ σε κοπάδια γιδοπροβάτων.

Ζητώ βοήθεια , για να συνεχίσω να υπάρχω.
Ξέρεις, όμως, ότι: Εδώ και 600 χρόνια έχω εξαφανιστεί από την κεντρική και τη δυτική Ευρώπη κι έχω να πατήσω στην Πελοπόννησο 60 χρόνια τώρα. Οι δρόμοι και τα σπίτια έφτασαν μέχρι τις περιοχές που ζω και δεν μπορώ πια να βρίσκω τροφή και να κρύβομαι όπως παλιά. Πολλοί κυνηγούν να με σκοτώσουν, για να προφυλάξουν τα κοπάδια τους, κι άλλοι με πολεμούν με δηλητηριασμένα δολώματα. Έτσι όμως, την πληρώνουν και άλλα ζώα μαζί μ' εμένα...

Κείμενο των μαθητών της Γ΄ τάξης

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Πρόσκληση για το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι


Κατασκευή Χριστουγεννιάτικου Στολιδιού-Τάξη Β΄

               ΥΛΙΚΑ


• Ξυλάκια, γλωσσοπίεστρα
• Κόλλα
• Πράσινο χρώμα
• Φωτογραφία

 
1) Βάφουμε τα ξυλάκια.



2) Κολλάμε τα ξυλάκια φτιάχνοντας τρίγωνο.




3) Κολλάμε ανά δύο τα τρίγωνα, φτιάχνοντας αστέρι.




4) Βάζουμε τη φωτογραφία.




5) Διακοσμούμε το αστέρι με χρυσόσκονη.

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Χριστουγεννιάτικη κατασκευή - " Άγιος Βασίλης καλαθάκι "






ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Ολοήμερο Σχολείο Δισπηλιού Δεκέμβριος 2009

Λίγα λόγια για πρόλογο…

Εμείς τα παιδιά του ολοήμερου σχολείου θέλαμε να εικονογραφήσουμε ένα παραμύθι με χριστουγεννιάτικο θέμα.
Βρήκαμε την ιστορία από το παραμύθι «Ένα ξεχωριστό Χριστουγεννιάτικο δένδρο» των εκδόσεων «’Αγκυρα» και αρχίσαμε να ζωγραφίζουμε τις εικόνες του παραμυθιού μας.
Στην πορεία της δουλειάς μας προστέθηκε και η τεχνολογία, η κατασκευή ζωγραφιάς μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή!
Έτσι αυτό που παρουσιάζουμε είναι έμπνευση δική μας αλλά και με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Στην ιστορία αλλάξαμε τα ξένα ονόματα των ζώων με ελληνικά ονόματα.
Ευχαριστούμε τον κύριο μας Καραγεωργίου Ιωάννη, την κυρία των Εικαστικών Πρωτόγερου Ελευθερία και τον κύριο της Πληροφορικής Ντινολάζο Χρήστο για τη βοήθειά τους.


                         Όλα τα παιδιά του ολοήμερου σχολείου